Oko sto osamdeset slučajeva ugrožavanja medijskih sloboda tokom pandemije u svijetu

Međunarodne organizacije za slobodu medija su tokom pandemije koronavirusa kreirale alate i rubrike za praćenje narušavanja medijskih sloboda širom svijeta. Organizacije su za vrijeme pandemije zabilježile oko sto osamdeset slučajeva narušavanja medijskih sloboda, uključujući prijetnje i hapšenja novinara, pojačanu cenzuru nad medijima i ograničavanje pristupa informacijama.

Foto: screenshot/IPI

Međunarodni insitut za štampu (IPI) zabilježio je 178 slučajeva ugrožavanja medijskih sloboda, od čega je najviše bilo fizičkih i verbalnih napada na novinare. U Evropi je od početka pandemije bilo najviše uhapšenih ili optuženih novinara, čak 19, dok su u Americi zabilježena tri takva slučaja, što je najmanje u svijetu. Kada je riječ o cenzuri, institut je najviše slučajeva zabilježio u Aziji i Pacifiku (9) i u Evropi (8).

Kako bi procijenili uticaj pandemije koronavirusa na novinarstvo, Reporteri bez granica uveli su alat #Tracker_19 koji prati stanje medijskih sloboda širom svijeta. Kao primjer zemlje u kojoj su narušene ove slobode, Reporteri bez granica navode Mađarsku u kojoj je tokom pandemije donesen zakon kojim je odlučeno da je zbog objavljivanje lažnih vijesti moguće dobiti zatvorsku kaznu do pet godina, a o istinitosti objavljenih informacija odlučuje izvršna vlast ove zemlje. Kao jednu od zemalja u kojoj su medijske slobode najugroženije, Reporteri bez granica navode Kinu čije vlasti u velikoj mjeri cenzurišu tamošnje medije. Navodi se da je pojavom pandemije koronavirusa u ovoj zemlji pojačana cenzuru i na društvenim mrežama, a zabilježena su i hapšenja najmanje tri novinara, kao i protjerivanje stranih novinara iz ove zemlje.

Narušavanje medijskih sloboda tokom pandemije prati i Komitet za zaštitu novinara (CPJ) koji među posljednjim objavama u rubrikama o koronavirusu navodi slučaj iz Bjelorusije u kojoj su početkom maja oduzete akreditacije novinarima koji su izvještavali o smrtnosti prouzrokovanoj koronavirusom. Ranije je objavljen i intervju sa novinarkom Anom Lalić, koja je u početkom aprila bila uhapšena u Srbiji zbog izvještanja o nedostatku zaštitne opreme u lokalnoj zdravstvenoj instituciji tokom pandemije.

Izvor: RSFIPICPJ

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: