Novinarska i medijska udruženja: Mediji da ne objavljuju podatke iz zdravstvenih kartona

Novinarska i medijska udruženja podsećaju kolege i koleginice da objavljivanje podataka iz zdravstvenih kartona osoba o kojima se izveštava, nije u skladu s profesionalnim standardima, Kodeksom novinara Srbije, ali ni sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, Zakonom o pravima pacijenata i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Svi ovi dokumenti propisuju da zdravstveni status, bolesti od kojih neko boluje, spadaju u domen privatnostii ne smeju biti objavljeni bez izričitog pristanka osobe o kojoj je reč. Jedini izuzeci su situacije u kojima nečijizdravstveni status može da utiče na bezbednost, zdravstveni i svaki drugi integritet građana i građanki.

Objavljivanje detalja o stanju pacijenata koji su oboleli i preminuli od Kovida 19, posebno je problematično,jer se time krši ne samo pravo na dostojanstvo preminulih (o čemu govori tačka 5 Poglavlja 4 Kodeksanovinara Srbije), već utiče i na privatnost njihovih porodica (tačka 1 Poglavlja 7 Kodeksa novinara Srbije). Podaci o zdravstvenom statusu javnih ličnosti, objavljuju se takođe uz njihov eksplicitni pristanak, bezspekulacija i ulaska u domen intime. Činjenica da državni funkcioneri i članovi lekarskih timova povremeno javno saopštavaju podatke ozdravstvenom statusu preminulih, ne oslobađa novinare i novinarke od odgovornosti profesionanih normi. Novinarska i medijska udruženja pozivaju novinare i medije da u trenucima velike napetosti u društvu, jošpažljivije nego inače procenjuju posledice svog delovanja na pojedince i njihove najbliže, ne zaboravljajućipritom da bi trebalo da rade samo i jedino u javnom interesu.

U Beogradu,27.03.2020.

Asocijacija onlajn medija

Asocijacija medija

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: