Sindikat Nezavisnost: Apel medijskim kućama da ne otpuštaju honorarne saradnike

Sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ apeluje na sve medijske kuće u Srbiji da tokom vanrednog stanja ne otpuštaju honorarne saradnike i omoguće im da poslove, što je više moguće, obavljaju iz svojih domova, kao i da im obezbede neophodnu zaštitinu opremu, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik tog sindika Dragan Milanović.

Podsećamo da novinari i medijski radnici u Srbiji rade u teškim uslovima, često bez adekvatnog ugovora o radu. Opšti trend u medijima u Srbiji je smanjivanje broja zaposlenih na neodređeno vreme, što je dovelo do porasta angažovanja po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, autorskim ugovorima i ugovorima o delu.

S obzirom na činjenicu da je petina novinara u Srbiji u statusu „frilensera” (izvan radnog odnosa), a da polovina radi na nesigurnim poslovima, smatramo da je u ovom trenutku neophodno iskazati solidarnost i ne dozvoliti da tokom vanrednog stanja ostanu bez posla.

Plate novinara su niske, čak i ispod republičkog proseka, isplate su često neredovne, dok veliki broj novinara radi prekovremeno. Stoga apelujemo na poslodavce da redovno isplaćuju svoje saradnike, jer je većini to jedini izvor prihoda.

Samo 27 odsto mladih novinara u Srbiji ima radni odnos na neodređeno vreme, a sve to utiče na degradaciju profesije i novinare i medijske radnike stavlja u prekarni položaj. Tokom vanrednog stanja novinari su svakodnevno na svojim radnim zadacima i često su izloženi povećanom riziku od virusa korona.

Nemojte da dozvolite da se, ionako ugrožena profesija u Srbiji, dodatno degradira. Zaštitite svoje medijske radnike i omogućite im da rade i redovno zarađuju.

Nadamo se da će i Vlada Srbije imati sluha za sve medijske kuće koje usled trenutne situacije otežano posluju. Time će pomoći i svim honorarnim saradnicima.

Novinari i drugi medijski radnici koji profesionalno i u skaldu sa standardima i kodeksom profesije obavljaju svoj posao ključni su akteri u postojećim vanrednim okolnostima, jer od njihovog rada zavisi i to da li će i na koji način građani Srbije biti informisani o aktuelnoj epidimiji, a posledično i koliko ćemo se kao društvo uspešno izboriti sa širenjem zaraze.

Takođe, uloga slobodnih medija od presudne je važnosti i za kontrolu donosioca odluka u primeni mera koje značajano ograničavaju slobode i prava građana.

IZVOR: Cenzolovka

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: