REM upozorio medije da moraju da izveštavaju istinito i objektivno

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u skladu sa odlukom o proglašenju vanrednog stanja zbog opasnosti širenja zarazne bolesti COVID-19, upozorio je sve pružaoce medijskih usluga da su dužni da hitno prenesu saopštenja organa javne vlasti koja se odnose na ugroženost života, zdravlja, bezbednosti ili imovine.

REM saopštio danas da mediji moraju da u izveštavanju obezbede slobodno, istinito, objektivno, potpuno i pravovremeno informisanje, a da naročito i odgovorno povede računa o sprečavanju širenja dezinformacija, posebno onih u vezi sa pitanjima javnog zdravlja.

Mediji ne treba da prikazuje programske sadržaje koji mogu naškoditi fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju dece i maloletnika i moraju da poštuju zakonske obaveze u vezi sa dostojanstvom ličnosti i pravom na privatnost.

Operatore elektronske komunikacione mreže za distribuciju medijskih sadržaja REM je obavestio da medijske usluge sa uslovnim pristupom, za koje im je izdata dozvola, ne učine dostupnim maloletnicima.

„Izveštavanje o izuzetnoj pretnji po zdravlje predstavlja višestruki izazov za novinare i urednike svih elektronskih medija. Savet, zbog toga, poziva sve medijske profesionalce da se pridržavaju najviših etičkih i profesionalnih standarda u izveštavanju tokom vanrednog stanja“, navedeno je u saopštenju.

IZVOR: Beta, Dnas

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: