SAOPŠTENJE Slavko Ćuruvija fondacije: Ohrabrujuća presuda

Slavko Ćuruvija fondacija pozdravlja odluku sudskog veća, kojom su optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije osuđeni na po 30 i 20 godina zatvora.

Iako je sud propustio da izrekne maksimalne zatvorske kazne, smatramo da je od presudne važnosti stav sudskog veća da su optuženi krivi za brutalno ubistvo Ćuruvije 1999. godine. Ovakav stav pomaže društvu da se obračuna sa politički motivisanim zločinima i suoči sa poražavajućim nasleđem režima Slobodana Miloševića. Presuda jasno i nedvosmisleno potvrđuje da je ubistvo Slavka Ćuruvije organizovala država preko instrumentalizovanog Resora državne bezbednosti.

Odluka sudskog veća šalje jasnu poruku da zločini protiv neistomišljenika ne mogu da ostanu nekažnjeni, a da počinioci napada na novinare zbog javno izgovorene reči nisu nedodirljivi.

Očekujemo od Apelacionog suda da potvrdi današnju presudu, a od nadležnih da u najkraćem mogućem roku razreše i procesuiraju sve zločine počinjene protiv novinara u prethodnim decenijama.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.